Sladké dobroty

🥕 Mrkvový chlebíček s rozinkami a oříšky Doba přípravy: cca 60 minut 

Ingredience: 2 vejce

1 lžíce oleje

60 g čekankového sirupu nebo jiného sladidla

150 ml mléka

150 g jemně nastrouhané mrkve

120 g hladké špaldové mouky 

½ balíčku kypřicího prášku

½ lžičky skořice

1 lžička vanilkového cukru

50 g rozinek

30 g nasekaných ořechů špetka soli

Postup:

1. Odděl vejce. Z bílků ušlehej tuhý sníh. Do žloutků přidej cukr a olej a vyšlehej do pěny.

2. Přilij mléko a promíchej.

3. Přidej nastrouhanou mrkev, promíchej.

4. Vmíchej mouku, kypřicí prášek, skořici, vanilkový cukr, rozinky a ořechy.

5. Nakonec zlehka vmíchej sníh z bílků.

6. Těsto nalij do formy vymazané olejem a vysypané moukou.

7. Peč v troubě na 180 °C cca 40–50 minut. (Špejle by měla vyjít suchá.)

8. Nech krátce zchladnout ve formě, pak vyklop. Můžeš posypat ořechy nebo polít trochou medu. 

 💡 TIP: Po vyjmutí z trouby můžeš chlebíček na pár minut přikrýt utěrkou – zůstane krásně vláčný.

 

 Musli tyčinky „na cestu“ 25 minut

Ingredience:

100 g datlí

2 lžíce medu

1 hrnek ovesných vloček

½ hrnku strouhaného kokosu hrst neloupaných mandlí

1 lžička skořice

2 čtverečky hořké čokolády (70 % a více)

Postup:

1. Datle nakrájej na malé kousky.

2. V misce smíchej datle, med, vločky, kokos, mandle a skořici.

3. Tyčovým mixérem krátce promixuj – jen tolik, aby vznikla lepivá hmota.

4. V rukou vytvaruj menší tyčinky a polož je na pečicí papír.

5. Rozpusť čokoládu a tyčinky jí přelij.

6. Dej ztuhnout do lednice asi na 15 minut.  

Čokoládové košíčky s pomerančem 2 porce / 15 minut

Ingredience:

3–5 datlí

1 lžička medu

2 lžíce hořké čokolády 70 %

1 lžička holandského kakaa

2 lžíce kokosového oleje

1 menší pomeranč pomerančová kůra

Postup:

1. Datle namoč do teplé vody na 5 minut, pak rozmixuj na pastu.

2. Ve vodní lázni rozehřej kokosový olej, čokoládu, kakao a med.

3. V misce smíchej čokoládovou směs s datlovou pastou.

4. Přidej nastrouhanou pomerančovou kůru a malé kousky pomeranče.

5. Směs natlač do košíčků.

6. Nech ztuhnout v lednici 30–60 minut. 

Citronový koláč (malá rodinná porce) 40 minut

Ingredience:

200 g mletých mandlí

6 vajec

3 lžíce medu

1 lžička citronové kůry : šťáva z 1 citronu

3 lžíce medu

Postup:

1. Odděl žloutky od bílků. Do žloutků zamíchej med, mandle a citronovou kůru.

2. Z bílků ušlehej tuhý sníh a lehce ho vmíchej do těsta.

3. Nalij do formy vymazané olejem.

4. Peč při 175 °C asi 30 minut.

5. Po upečení polij teplou glazurou z citronové šťávy a medu. 

Tvarohové muffiny s borůvkami 1 porce / 35 minut

Ingredience:

170 g nízkotučného tvarohu

20 g mletých mandlí

1 vejce

1 lžička medu hrst borůvek

Postup:

1. Troubu předehřej na 180 °C.

2. V misce smíchej tvaroh, vejce, mandle a med.

3. Vmíchej borůvky podle chuti.

4. Těsto rozděl do formiček na muffiny.

5. Peč cca 25 minut. 

Jogurt s medovými jablíčky a ořechy 1 porce / 10 minut

Ingredience:

250 g bílého jogurtu (řecký nebo klasický)

1 jablko hrst vlašských ořechů špetka skořice

2 lžičky medu

Postup:

1. Jablko oloupej a nakrájej na plátky.

2. Na pánvi ho lehce podus s lžičkou vody, skořicí a medem (cca 2–3 minuty).

3. Jogurt dej do misky.

4. Navrch polož teplé jablíčka.

5. Posyp nasekanými ořechy a servíruj. 

Obrácený jablečný koláč (rodinná porce) 35 minut

Ingredience:

1 banán

30 g másla

2–3 jablka

1 hrst rozinek

1 lžička skořice

3 vejce

3 lžíce medu

140 g ml ovesných vloček

120 g jogurtu

1 lžička prášku do pečiva

Postup:

1. Jablka oloupej a nakrájej na měsíčky. Na pánvičce rozehřej máslo a jablíčka se skořicí a medem orestuj , než se ingredience pěkně propojí.

 2. Rozinky namoč na 5 minut do teplé vody.

3. V míse smíchej vejce, jogurt, med, mleté vločky, banán a prášek do pečiva.

4. Do formy naskládej jablka a zalij je těstem.

5. Peč při 190 °C asi 25 minut.