Sladké dobroty
Mrkvový chlebíček s rozinkami a oříšky Doba přípravy: cca 60 minut
Ingredience: 2 vejce
1 lžíce oleje
60 g čekankového sirupu nebo jiného sladidla
150 ml mléka
150 g jemně nastrouhané mrkve
120 g hladké špaldové mouky
½ balíčku kypřicího prášku
½ lžičky skořice
1 lžička vanilkového cukru
50 g rozinek
30 g nasekaných ořechů špetka soli
Postup:
1. Odděl vejce. Z bílků ušlehej tuhý sníh. Do žloutků přidej cukr a olej a vyšlehej do pěny.
2. Přilij mléko a promíchej.
3. Přidej nastrouhanou mrkev, promíchej.
4. Vmíchej mouku, kypřicí prášek, skořici, vanilkový cukr, rozinky a ořechy.
5. Nakonec zlehka vmíchej sníh z bílků.
6. Těsto nalij do formy vymazané olejem a vysypané moukou.
7. Peč v troubě na 180 °C cca 40–50 minut. (Špejle by měla vyjít suchá.)
8. Nech krátce zchladnout ve formě, pak vyklop. Můžeš posypat ořechy nebo polít trochou medu.
TIP: Po vyjmutí z trouby můžeš chlebíček na pár minut přikrýt utěrkou – zůstane krásně vláčný.
Musli tyčinky „na cestu“ 25 minut
Ingredience:
100 g datlí
2 lžíce medu
1 hrnek ovesných vloček
½ hrnku strouhaného kokosu hrst neloupaných mandlí
1 lžička skořice
2 čtverečky hořké čokolády (70 % a více)
Postup:
1. Datle nakrájej na malé kousky.
2. V misce smíchej datle, med, vločky, kokos, mandle a skořici.
3. Tyčovým mixérem krátce promixuj – jen tolik, aby vznikla lepivá hmota.
4. V rukou vytvaruj menší tyčinky a polož je na pečicí papír.
5. Rozpusť čokoládu a tyčinky jí přelij.
6. Dej ztuhnout do lednice asi na 15 minut.
Čokoládové košíčky s pomerančem 2 porce / 15 minut
Ingredience:
3–5 datlí
1 lžička medu
2 lžíce hořké čokolády 70 %
1 lžička holandského kakaa
2 lžíce kokosového oleje
1 menší pomeranč pomerančová kůra
Postup:
1. Datle namoč do teplé vody na 5 minut, pak rozmixuj na pastu.
2. Ve vodní lázni rozehřej kokosový olej, čokoládu, kakao a med.
3. V misce smíchej čokoládovou směs s datlovou pastou.
4. Přidej nastrouhanou pomerančovou kůru a malé kousky pomeranče.
5. Směs natlač do košíčků.
6. Nech ztuhnout v lednici 30–60 minut.
Citronový koláč (malá rodinná porce) 40 minut
Ingredience:
200 g mletých mandlí
6 vajec
3 lžíce medu
1 lžička citronové kůry : šťáva z 1 citronu
3 lžíce medu
Postup:
1. Odděl žloutky od bílků. Do žloutků zamíchej med, mandle a citronovou kůru.
2. Z bílků ušlehej tuhý sníh a lehce ho vmíchej do těsta.
3. Nalij do formy vymazané olejem.
4. Peč při 175 °C asi 30 minut.
5. Po upečení polij teplou glazurou z citronové šťávy a medu.
Tvarohové muffiny s borůvkami 1 porce / 35 minut
Ingredience:
170 g nízkotučného tvarohu
20 g mletých mandlí
1 vejce
1 lžička medu hrst borůvek
Postup:
1. Troubu předehřej na 180 °C.
2. V misce smíchej tvaroh, vejce, mandle a med.
3. Vmíchej borůvky podle chuti.
4. Těsto rozděl do formiček na muffiny.
5. Peč cca 25 minut.
Jogurt s medovými jablíčky a ořechy 1 porce / 10 minut
Ingredience:
250 g bílého jogurtu (řecký nebo klasický)
1 jablko hrst vlašských ořechů špetka skořice
2 lžičky medu
Postup:
1. Jablko oloupej a nakrájej na plátky.
2. Na pánvi ho lehce podus s lžičkou vody, skořicí a medem (cca 2–3 minuty).
3. Jogurt dej do misky.
4. Navrch polož teplé jablíčka.
5. Posyp nasekanými ořechy a servíruj.
Obrácený jablečný koláč (rodinná porce) 35 minut
Ingredience:
1 banán
30 g másla
2–3 jablka
1 hrst rozinek
1 lžička skořice
3 vejce
3 lžíce medu
140 g ml ovesných vloček
120 g jogurtu
1 lžička prášku do pečiva
Postup:
1. Jablka oloupej a nakrájej na měsíčky. Na pánvičce rozehřej máslo a jablíčka se skořicí a medem orestuj , než se ingredience pěkně propojí.
2. Rozinky namoč na 5 minut do teplé vody.
3. V míse smíchej vejce, jogurt, med, mleté vločky, banán a prášek do pečiva.
4. Do formy naskládej jablka a zalij je těstem.
5. Peč při 190 °C asi 25 minut.
Poslali jste
